Lage pølser selv – smaker mye bedre og er ikke så vanskelig

Grunnoppskrift på pølser:

  • 2 kg svinekjøtt
  • Ekstra spekk
  • 2 ss salt

Krydder til bratwurst i kveil:

  • 2 ts malt hvit pepper
  • 1 ts revet muskatnøtt
  • 1 ts malt ingefær 

Hot chilipølse

  • 2 ss grove chiliflakes
  • 3 ss paprikapulver
  • 2 ss sriracha (asiatisk chilisaus)

1. La pølsetarmene ligge i lunkent vann i 2 timer før du starter pølseproduksjonen. Trekk vann gjennom tarmene for å få ut eventuelt salt og fettklumper som skulle ligge der før de skal fylles med pølsefarse. Det gjør du ved å fylle litt lunkent vann i den ene enden på tarmen og trekker vannet gjennom hele lengden av tarmen. Da blir det dessuten enklere å tre tarmen på pølserøret senere.

2. Kvern kjøttet. Ideelt skal kjøtt ha ca 20% fett. Du vil sannsynligvis ikke finne i butikken kjøtt med 20% fett så løsningen kan være å dra innom slakteren og kjøpe litt ekstra grisespekk.

3. Bland kjøttet med salt og arbeid det godt inn i farsen. Bland inn kryddere du ønsker.

4. Av grunnoppskriften kan du lage bratwurt, urøkt urtepølse, hot chilipølse eller din egen pølsefavoritt. Bland inn krydderet i pølsefarsen. Form deretter litt deig til en prøvekake, og stek i en panne til den er gjennomstekt. Smak eventuelt til med mer krydder dersom du synes det er for lite smak.

 

 

5. Fyll pølsefarsen i pølsestapperen og tre pølsetarmene på pølserøret.

6. Pølsene skal ikke bli for hard, da sprekker pølsa lett, og ikke for løs. Prøv deg frem med legge trykk på pølsehornet.

7. Finn den lengden du ønsker på pølsene og tvinn annenhver pølse samme vei hver gang. Da går ikke tvinningene opp. Er farsen for hardt stappet i pølsetarmen kan de lett sprekke, og er de litt løse, så tvinn flere ganger for at pølsa skal bli litt strammere.

8. Dersom pølsene skal fryses er det en fordel å fryse dem rå. Trekk pølsene i 80 graders vann. Pølsene må ikke koke, for da sprekker de.

9. Man kan grille pølsene når de er rå. Da får de en fantastisk spenst, og smaker ekstra godt. Men pass på så de ikke får for sterk varme, da de lett kan sprekke og miste mye av den gode smaken. Kokte pølser kan også legges på grillen eller stekes i panne.

PRODUKTER

 kr 1.832 uten mva
Fra  kr 2.138 uten mva

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *